En av fördelarna med att äga sin egen bostad är att det finns mycket mer som går att göra med bostaden byggmässigt än i en hyresrätt. För att vara säker på att den planerade renoveringen eller ombyggnationen är tillåten är det dock viktigt att följa bostadsrättsföreningens stadgar. När det gäller en renovering som föreningen utför så kan det behövas hjälp med ekonomisk förvaltning för att ha koll på utgifterna.
Bygg om bostadsrätten
Vid en renovering brukar det vara tillåtet att måla om, lägga golv och tapetsera. Golvläggningen behöver dock ske med ljuddämpning. Det brukar också vara tillåtet att flytta garderober och hyllor eller ta bort dem helt. Om innerdörrar eller dörrkarmar ska bytas ut brukar det gå bra, men ytterdörren måste passa in med övriga dörrar som tillhör föreningen. Även badrummet brukar kunna renoveras helt och hållet men det måste utföras fackmannamässigt. Det är föreningen som oftast bekostar byte av golvbrunn och då kan den inte flyttas utan deras godkännande. När en balkong ska glasas in eller utrustas med markis eller vindskydd brukar det behövas tillstånd från föreningen. Det är sällan tillåtet att måla om på utsidan, medan paraboluppsättning hanteras olika från förening till förening. Bostadens fönster är det föreningen som har ansvar för, de får inte målas om på utsidan eller ändras på något sätt. Persiennerna tillhör dock bostadens ägare.
Utöka ytor till nya bostäder
En central del i att driva en bostadsrättsförening är dess ekonomi. För att förbättra ekonomin går det att exempelvis omvandla befintliga ytor till nya bostäder. En råvind eller annan lokal kan användas för ändamålet. Vanliga frågor är hur mycket ytan kan vara värd och hur styrelsen ska förhålla sig till en konvertering. De regler och krav från myndigheter som finns påverkar förutsättningarna för att skapa nya bostäder. Bostadsrättslagen och de stadgar som föreningen har utgör regler för hur styrelsen ska agera.
Först behövs det göras en inventering av föreningens ytor. Råvindar, tomma ytor, källare och föreningslokaler kan ofta konverteras om till nya bostäder. Dessa lokaler kan tidigare ha inneburit kostnader för föreningen, och kan nu istället ge en intäkt eller fler föreningsmedlemmar.
När en bostadsrätt ska byggas om eller till är det viktigt att ha koll på skattereglerna. En bostadsrätt som utökas med fler rum, parkering eller uteplats kan räknas som ett nytt lägenhetsköp, vilket kan leda till att vinsten beskattas enligt Sydsvenskan.