Radon är en radioaktiv gas som finns naturligt i marken, i luften och i vattnet men som även kan finnas i äldre byggmaterial som bland annat blåsten. Blå lättbetong var ett mycket populärt byggmaterial i fastigheter som är uppförda före 1970-talet, då blåsten förbjöds. Idag är det tusentals fastigheter som har förhöjda värden av radon inne i bostaden vilket bidrar till att cirka 500 personer varje år dör av lungcancer på grund av att de inandats radon.
Eftersom radon är både osynligt och luktfritt är det enda sättet att upptäcka radon genom att mäta inomhusluften i bostaden. Radonvärden upp till 100 becquerel anses vara ofarliga för hälsan. När radonvärdena överstiger 200 becquerel per kubikmeter är de hälsovådliga och då bör man snarast genomföra en radonsanering. Mätningen av radonhalterna genomför man själv under perioden oktober till och med april, då radonvärdena är som högst. Mätningen ska ske på två platser i bostaden och under en period av två månader. När man ska utföra en radonmätning kan man besöka radea.se för att beställa radonmätare men även för att få mer information om radon och hur man utför en radonsanering av sin fastighet.
Radonbidrag
Om mätningen visar att man har förhöjda radonvärden i bostaden, minst 200 becquerel per kubikmeter, behöver man genomföra en besiktning för att hitta vart radonet tar sig in i bostaden. Efter att besiktningen är genomförd kan man få förslag på olika sätt att sanera radonet i bostaden. Det finns ventilationssystem som får inomhusluften att cirkulera bättre och därmed minska radonhalten. En annan metod är att installera en radonsug som suger upp radonhaltig luft under huset, innan den kommer in i bostaden. Man kan erhålla ett radonbidrag på 50 procent av kostnaden för en radonsanering, upp till maximalt 25 000 kronor, hos Länsstyrelsen.
Leave a Comment